Tuesday, May 17, 2016

Gerda Kordemets. Klass

29. Raamat, mis on kooli kohustusliku kirjanduse nimekirjas

Praegu ilmselt kohustuslikku kirjandust sellisel kujul nagu varem ei ole. Vähemalt mitte selles põhikoolis, kus minu lapsed õpivad. Neil on soovituslik kirjandus. See raamat kuulub sellesse nimistusse. Mu poeg seda läbi ei lugenud, kuigi tema tarvis sai see raamat ostetud. Mina nüüd lugesin ja soovin, et ka minu kooliajal oleks midagi sellist kohustusliku kirjanduse hulgas olnud.

Film "Klass" linastus 2007. aastal ning võib öelda, et see raputas ühiskonda väga tugevalt. Tunnistati, et koolikiusamine on probleem, millega tuleb tegelda. Aitäh filmi tegijaile.

Raamat ilmus 2013. aastal ning kuna olen ka filmi näinud, tunnistan, et alles raamatut lugedes jõuab loo traagika lõplikult kohale. See on lugu kiusamisest, aust, kättemaksust. Joosep on 10. klassi poiss, keda koolis kiusatakse. Kaspar on klassis uus ega tunne reegleid. Ka temast saab poolkogemata tagakiusatu, kui keeldub etteantud reegleid järgima. Tema jaoks on Joosepi kaitseks välja astumine auasi ning seepärast ei suuda ta sellest loobuda. Kiusajate võtted muutuvad aga järjest hullemaks ning poisid näevad viimase väljapääsuna vaid kohutavat veretööd.

Lugu jutustatakse mitme tegelase pilgu läbi, igale osapoolele on sõna antud. Tänu sellele tulevad väga selgelt välja asjaolud, miks lugu nii lõppes nagu see lõppes. Tagantjärele on kõik targad, igaühel oli võimalus teisiti tehes kohutav sündmus ära hoida. Ometi seda ei tehtud. Palju tähelepanu on selles loos kooli rollil. Kuidas on võimalik, et mitte keegi mitte midagi ei märka. Kooli direktor süüdistab süütut poissi otsesõnu valetamises, sest usub viielise intelligentide võsukese juttu rohkem kui maalt tulnud keskpärase õpilase oma. Teiseks koolikaaslased. Koridoris toimunud peksmist vaadatakse külma rahuga pealt. Klassijuhataja palub pekstud poisi emal politseisse mitte pöörduda. Ka lapsevanemail on oma süü.

Selles loos on dilemma. Kui Kaspar oleks loobunud Joosepi kaitsmisest, ei oleks tagajärjeks olnud koolitulistamine. Kaspar ei loobunud, sest tema eetilised tõekspidamised ja väärtushinnagud ei lubanud. Kas Kaspar oleks pidanud need hülgama ning laskma süütul kannatada? Raamat sellele vastust ei anna, sest seda teeb iga lugeja ise, kui selle raamatu läbi loeb. Mina arvan, et Kaspar käitus õigesti.

Ma südamest loodan, et mitte kusagil maailmas pole sellist klassi nagu selles raamatus. Et seda esitletakse nii julmana vaid põhjusel, et lugejat üles äratada ning panna mõtlema. Mõtlema, et me kõik saame tegelikult midagi muuta, tuleb vaid märgata ning sekkuda.

Goodreads

Kordemets, Gerda, 1960-
Klass : Ilmar Raagi filmi "Klass" ainetel
kujundanud Villu Koskaru
illustreerinud Kärt Koosapoeg
Tänapäev, 2013
280 lk.

No comments:

Post a Comment