Tuesday, January 12, 2016

Veronica Roth. Lahkulööja

2. Noortekas

Chicagos on viimased 200 aastat elatud killustatult. Piirkonda eraldab muust maailmast kõrge tara. Rahu nimel on inimesed vastavalt oma omadustele jaotatud viide kilda: Siirad, Isetud, Kartmatud, Sõbralikud, Erudiidid. Kord aastas viiakse 16-aastastele läbi test, mis näitab, millisesse kilda inimene kuulub ning selle põhjal peab ta otsustama, kelle hulgas ta oma edasise elu veedab. Uue killa valinuna, peab unustama oma eelneva perekonna ning pühenduma vaid uuele. Kilda vastuvõtmisele eelnevad põhjalikud treeningud ja katsed. Kes neis läbi kukuvad, jäävad killatuks. Nende saatuseks on räpane töö ja elu tänaval. Igal killal on oma juhtkond, kuid ühiskonda on valitsema pandud Isetute oma, sest inimesed, kes ihalevad võimu ja saavad selle, kardavad pidevalt sellest ilma jääda. Sellepärast peame võimu andma neile, kes seda ei taha. Peategelaseks on 16-aastane Isetu tüdruk Beatrice Prior, kelle testi tulemused ei näita selget kuuluvust ühtegi kilda - ta on lahkulööja. Kuna sellistes inimestes nähakse ohtu rahule, vaikitakse see maha ning ametlikuks testivastuseks saab Isetud. Kuid Beatrice valib oma uueks killaks Kartmatud, sest on Kartmatuid noori alati vaikimisi imetlenud. Samas ei suuda ta unustada armastust oma Isetute vanemate vastu. Algab raske treeningperiood. Sellesse mahub nalja, naeru, valu ja pisaraid, aga ka armastust. Beatrice, kes on oma uues elus võtnud nimeks Tris ei tea, mis või kes on lahkulööja, kuid elab pidevas hirmus, et saadaks teada, kes ta on. Samal ajal sepistab Erudiitide juhtkond koostöös Kartmatute juhtidega ülestõusu Isetute vastu...

Ma pole suur noortekafänn. Kuid ulme-noortekad on päris mõnus lugemisvara. Eelnevalt olen lugenud Meyeri "Keha", mis mulle väga meeldis, ja Clare "Luude linn", mis oli ka loetav, kuid mitte eriti meeldejääv. Olin "Lahkulööja" suhtes enne lugema asumist äraootaval seisukohal. Õige pea aga selgus, et selles tõesti on midagi haaravat. Ma olin nõus rahvatantsu trenni hilinema, et vaid viimased leheküljed veel läbi lugeda.

Vaatasin ka filmi (Divergent). Raamat on parem, kuid film oli piisavalt hea, sest vaatasin ka teise osa "Mässaja" (Insurgent) filmi ära. Ei tea, kas teist raamatut viitsingi enam lugeda, kuid kindlasti loen kolmanda osa "Murdmatu" (Allegiant).

Goodreads

Divergent, 2011

Roth, Veronica, 1988-
Lahkulööja /  inglise keelest tõlkinud Pille Kruus ; [toimetaja René Tendermann ; kujundaja Jan Garshnek]
[Tallinn] : Pegasus, c2013 ([Tallinn] : Printon)
382, [1] lk. ; 21 cm

Lugemisaeg 9.-11. jaanuar.

+6 päeva

No comments:

Post a Comment