Saturday, January 30, 2016

Arthur C. Clarke. 2001: Kosmoseodüsseia

7. Raamat, mille tegevus on kirjutamise ajal toimunud tulevikus, aga nüüdseks on see tulevik juba möödas

Tegevus algab 3 miljonit aastat tagasi, kui Maal elasid alles inimese eellased. Tänapäeva Aafrika alale kerkib saladuslik must monoliitne risttahukas, mis kiirgab tugevat magnetvälja. Samasugune risttahukas leitakse aastal 1999 Kuu pinnasest. Kaks aastat hiljem, 2001 algab kosmoseretk selle loojateni jõudmiseks.

Raamat ilmus 1968 koos samanimelise filmiga. Stsenaariumi autorid olid Stanley Kubrick ja Arthur C. Clark. Raamat ongi filmistsenaariumi põhjal kirjutatud. Seda on ka tunda, sest pikad kirjeldused tundusid minu jaoks igavad, mis filmis ilmselt on palju efektsemalt välja mängitud. Lugemise ajal kippusid mõtted tihti uitama minema. Õnneks kosmoseteemast mitte kuigi kaugele. Hakkasin mõtlema hetkel populaarsele lameda maa teooriale... ja hetke kosmosevallutamise saavutuste peale. Põhimõtteliselt on ju tõesti jõutud nii kaugele nagu raamatus kirjas. Tõsi, pole baasi Kuul ja mehitatud lende kaugemale päikesesüsteemi pole tehtud, kuid mehitamata lende küll. Seega tegelikult oleme isegi kaugemale arenenud: Nõukogude Liit on lagunenud ja info salvestamine magnetlindile tundub praegu ürgaegne.

Tõsisele kosmosehuvilisele on see kindlasti väärt lugemine, kuid ilukirjanduslikkust isegi fantaasiat jäi minu jaoks väheks. Aga kui ma ei eksi, siis ei olnudki selle eesmärk midagi väga ulme-fantastilist teha, vaid tõsimeeli peaasjalikult kujutada tulevikku sellisena nagu seda siis nähti.

Goodreads

2001: A Space Odyssey, 1968

Clarke, Arthur C., 1917-2008
2001: kosmoseodüsseia / tõlkinud Lennart Lepajõe; toimetaja Helle Tiisväli; kujundanud Tarmo Puudist
Kupar, 1999
362, [1] lk.

No comments:

Post a Comment